Mursili II-zonsverduistering

Hoofdstuk 17 bracht al het effect op de Babylonische chronologie ter sprake volgens welke zonsverduistering wordt toegepast op de Assyrische geschiedenis. De verandering zou ook van invloed zijn op de chronologie van Egypte en daarmee op de Hettieten.

De zonsverduistering die plaatsvond tijdens Mursili II is belangrijk bij het timen van de Egyptische chronologie op de juiste plaats.


Datum van de regering van Mursili II


Wanneer we ontdekken hoe de chronologie van de Hettieten overlapt met de chronologie van Egypte, kan deze zonsverduistering ook gebruikt worden om de chronologie van Egypte op de juiste plaats te zetten. NCUSES heeft dit besproken en hier zijn de belangrijkste punten:


"Koning Suppiluliuma I stond op goede voet in Egypte en stuurde de Amarna-brief naar farao Achnaton. 21-1 Het blijkt dat Suppiluliuma I in correspondentie was geweest

ook met Achnatons vader, farao Amenhotep III.”

“Opgemerkt moet worden dat de archeologie ons vertelt dat de regering van Mursili II’s voorganger Suppiluliuma I vrij snel eindigde na de dood van een niet bij naam genoemde farao.”

"[Suppiluliuma] heeft naar schatting 22 jaar geregeerd.21-3 In de huidige oude chronologie wordt geschat dat zijn regering ongeveer twee jaar geleden eindigde. Farao

Na de dood van Toetanchamon. Dit lijkt een onjuiste schatting, aangezien Achnaton en Toetanchamon in totaal over minstens 25 landen lijken te hebben geregeerd.

Gezien de korte regeerperiode van Smenkhare en de jaren dat Suppiluliuma I gelijktijdig met farao Amenhotep III regeerde, zou hij minstens zo’n dertig jaar moeten regeren.”


Op basis hiervan concludeert NCUSES dat Suppiluliuma I vrij snel na de dood van farao Achnaton stierf.

Wanneer we hier de opties CHA 50° en CHA 25° overwegen, moet er rekening mee worden gehouden dat ze allebei het jaar 791 v.Chr. hebben toegepast. van de zonsverduistering tot de Assyrische geschiedenis. Dit zou ook van invloed zijn op de datering van de Egyptische en Hettitische chronologie.

Er zijn grote problemen waar te nemen bij het vinden van geschikte zonsverduisteringen voor een bepaalde periode. Een belangrijke datum waarop de zonsverduistering van Mursili II goed te vinden zou zijn bij toepassing van het jaartal 791 v.Chr. zonsverduistering in de Assyrische geschiedenis is de jaren 1349-1342 v.Chr. (als wordt aangenomen dat de duur van de regeringen van de koningen ongeveer hetzelfde bleef als in de oude chronologie). Vanaf dat moment is er echter geen zonsverduistering meer te vinden.


Zonsverduisteringen 1360 voor Christus. en 1375 v.Chr.


Op 15 juli 1360 voor Christus. er was een zonsverduistering die goed zichtbaar was in het noordoosten van Anatolië bij gebruik van CHA 17°. NCUSES past deze zonsverduistering toe.

De goede kant van deze applicatie is dat deze op een goed tijdstip van bijna een halve dag wordt getimed. Een zwak punt van deze nieuwe editie is dat deze slecht aansluit bij de Babylonische en Assyrische chronologie.

Op 3 mei 1375 voor Christus. er was ook een zonsverduistering zichtbaar in het noordoosten van Anatolië. Het nadeel is dat het vroeg in de ochtend gebeurde.

Het mooie hiervan zou zijn dat het goed aansluit bij de eerder genoemde datum van 1078 v.Chr. tot de zonsverduistering en de geschiedenis van Assyrië en Syrië in de 9e eeuw voor Christus.

Dit brengt ook levendigheid in andere delen van de chronologie. Aan deze verhandeling is een alternatieve chronologie toegevoegd, waarin de Babylonische en Assyrische chronologieën zijn ingekort zodat 1360 BCE kan worden gebruikt. van de zonsverduistering tot de regering van Mursili II. (Deze verkorting is echter volledig theoretisch. De auteur beschikt niet over exacte informatie of chronologieën kunnen worden ingekort, en zo ja, op welk punt dit moet gebeuren.)


Toetanchamon en Ramses II


De zonsverduistering van Toetanchamon is een interpretatie gebaseerd op het grafschrift van zijn dienaren. Als het jaartal 1340 voor Christus wordt toegepast. Tegen het 10e jaar van de regering van Mursili II zou de regering van Toetanchamon ongeveer in 1339 voor Christus zijn geëindigd. Er zijn geen goede zonsverduisteringen uit die tijd. Januari 1340 voor Christus zou het beste lijken. een zonsverduistering vond plaats toen CHA 25° erop werd toegepast en het Nijldeltagebied als observatieplaats.

Maar als we CHA 17° toepassen, dan in augustus 1352 v.Chr. de zonsverduistering die plaatsvond zou in zijn geheel in Egypte zichtbaar zijn geweest. Dat zou minstens acht jaar na het einde van de regering van Toetanchamon zijn geweest.

En is er een zonsverduistering die zou passen bij de geschatte levensduur van de dienaren van Ramses II? Zijn regering zou, indien toegepast, rond 1308 vGT zijn begonnen

1328 v.Chr tijdens het bewind van Mursili II.

Toepassing van de CHA-wijziging van 25 ° op 10 februari 1286 v.Chr. de zonsverduistering die plaatsvond zou zeer verduisterend zijn geweest. Als CHA 17° zou worden gebruikt, zou daarvoor december 1332 BC kunnen worden gebruikt. zonsverduistering die heeft plaatsgevonden. Volgens deze nieuwe editie zou het in het 12e regeringsjaar van Ramses II zijn geweest, wanneer het jaar wordt gebruikt

1375 v.Chr zoals hierboven vermeld.


Zonsverduistering van Ugarit


Neem voor dit punt de zonsverduistering van de stad Ugarit in Syrië, een van de vroegste oude vermeldingen van zonsverduisteringen.

Jarenlang werd mei 1375 v.Chr. hierop toegepast. zonsverduistering die heeft plaatsgevonden. Dit is onlangs bijgewerkt tot 5 maart 1223 v.Chr. zonsverduistering die heeft plaatsgevonden. De reden hiervoor is de tekst die wordt genoemd in de beschrijving van deze zonsverduistering en die naar schatting betrekking heeft op de planeet Mars. Dit betekent

dat de planeet Mars tijdens de zonsverduistering met de ogen zichtbaar was.

In deze verhandeling wordt hierop 16 april 1178 v.Chr. toegepast. zonsverduistering die heeft plaatsgevonden. Op dat moment waren maar liefst vier planeten, Jupiter, Mercurius, Mars en Venus, zichtbaar tijdens de zonsverduistering. Dit past ook beter bij de maand Ajaru waarin deze zonsverduistering zou hebben plaatsgevonden.21-5 Er is gebruik gemaakt van een CHA-verschuiving van 18 graden om deze zonsverduistering toe te passen. Als onderzoekers de vermelding van de planeet Mars in de beschrijving van deze zonsverduistering correct hebben geïnterpreteerd, kan deze zonsverduistering aanvullende informatie verschaffen over gebeurtenissen uit het verleden. Het vertelt hoeveel de aarde achteruit draaide in de tijd van koning Hizkia van Juda.

De zonsverduistering moest totaal zijn, zodat de planeet Mars met het blote oog van heel dichtbij kon worden gezien

de zon. Bij deze zonsverduistering zijn de veranderingen van CHA 19º en CHA 20º hiervoor het meest geschikt. De hier gebruikte CHA 18º is de kortste verandering die hiervoor geschikt is, maar daarin was de totale fase van de zonsverduistering slechts korte tijd zichtbaar in Ugarit.


References


21-1 touregypt.net/amarna11.htm

21-2 Bill Price: Tutankhamun: Egypt's most famous Pharaoh AmarnaLetters.pdf

21-3 ancient.eu/Suppiluliuma_I/

21-4 en.wikipedia.org/wiki/Eighteenth_Dynasty_of _Egypt

21-5 forbes.com/sites/kionasmith/2018/03/05/people-recorded-a-total-solar-eclipse-for-the-first-time-3241-years-ago/?

sh=2ca95e47a55e


Reacties

Populaire posts van deze blog

Wie was Nimrod?

Zonsverduistering in het jaar waarin Sin-Eribam aan de macht kwam