Wie was Nimrod?

Deze vraag heeft tot veel discussie geleid onder mensen die de Bijbel interpreteren.
De Bijbel vertelt ons de volgende kenmerken over hem:
1. Hij regeerde in het gebied van het oude Mesopotamië. Dezelfde regio werd later geregeerd door verschillende rijken, waarvan de bekendste het Babylonische en Assyrische rijk zijn.
2. Hij was de kleinzoon van Noachs zoon Cham.
3. Er wordt gezegd dat hij de eerste heerser was, d.w.z. de eerste politieke heerser op aarde.
 Deze laatste moet niet worden verward met de oude steden, die elk hun eigen 'leider' hadden, die moderne onderzoekers 'koning' noemen. Op dezelfde manier noemen ze hun stad een 'stadstaat'. Dit is echter op veel plaatsen een verkeerde interpretatie. Je zou kunnen aannemen dat de term 'staat' veel meer omvat dan het feit dat een stad een soort 'politiebureau' en 'kruidenierswinkel' heeft. Het lijkt erop dat er ook een vorm van politiek denken in zit. In de stadstaat kon worden geschat dat dit verband hield met het feit dat de 'leiders' meer macht over de bewoners uitoefenden dan tot hun taken behoorde.
Laten we eens kijken naar een paar mensen uit de geschiedenis, welke informatie over hen te vinden is.

Sargon van Akkad

 Sargon is misschien wel het meest overschatte woord dan Nimrod. Dit komt door het feit dat er zoveel informatie bewaard is gebleven over zijn veroveringen in het oude Mesopotamië. Hij werd omstreeks 2215 koning. BCE* sprak de Akkadische taal.
Volgens de legende werkte hij aanvankelijk als schenker voor de koning van Kis. Er lijkt hier een parallel te bestaan ​​met Nimrod, aangezien Nimrods vader Cush was.
Hoewel velen Sargon als dezelfde als Nimrod beschouwen, is er één belangrijk negatief aspect aan hem verbonden. Onderzoekers schatten dat hij Semitisch** was, omdat zijn naam 'Sargon' een Semitische naam is. Dit wordt blijkbaar beïnvloed door het feit dat geleerden geloven dat de taal die door Sargon wordt gebruikt, het Akkad, verwant is aan andere Semitische talen.*** Nimrod daarentegen was Hamitisch.
Kan ook dat jaar 2215 voor Christus zijn. te late datum?

Koning Lugalzaggesi van Uruk

De koning van Uruk ongeveer in de jaren 2240-2215 v.Chr.# Uit het verhaal van de Bijbel kun je het idee halen dat Nimrod de koning was toen de vermenging van talen plaatsvond in Babylon. Als dat het geval was, past deze timing van het bewind van Lugalzagges beter. Zijn afkomst is onzeker, maar hij was Sumerisch en had een Sumerische naam. Zijn naam betekent naar schatting: 'heilige koning'. Het is niet uitgesloten dat hij, net als Nimrod, een Hamiet was.
Aan de andere kant vertelt de Bijbel over het koningschap van Nimrod en de vermenging van talen in verschillende contexten. Er staat niet of Nimrod koning werd vóór of na de vermenging van talen.
Let daarom eens op de uitspraak met betrekking tot Nimrod: "De eerste heerser op aarde" (Genesis 10:8).

De eerste heerser op aarde

Geleerden beschouwen Sargon als de eerste die een enorm rijk stichtte.
Informatie met betrekking tot Lugalzagges is zeer beperkt. Han kwam uit de stad Umma en was de gouverneur ervan. Hij werd de koning van Uruk of Erek. Bovendien was hij in ieder geval de koning van Ur, Girsu, Nippur, Larsa en Kisi. Maar het wordt mogelijk geacht dat hij regeerde tot aan de Middellandse Zee, dus in het gebied van het huidige Syrië.## En dus ook in het gebied van Assyrië, zoals Nimrod.
Een zeer opmerkelijke overeenkomst is de naam van Lugalzagges' vader, Ukush. Het lijkt erg op de naam van Nimrods vader: Cus of Cush.
De Lugalzagges worden beschouwd als de eersten die het Sumerische rijk verenigden, hoewel geleerden daar niet zeker van zijn.
Maar op basis hiervan lijkt de uitspraak ‘eerste heerser op aarde’ van toepassing te zijn op Lugalzagges. Je zou dus kunnen aannemen dat hij dezelfde was als Nimrod.
Wat de regering van Lugalzagges betreft, die in de archeologische gegevens wordt verteld, omvat deze mogelijk alleen de tijd dat hij regeerde na de vermenging van talen die in de Bijbel worden beschreven, en toen de mensheid daarna werd gereorganiseerd. Als Lugal-zagge-sin dezelfde was als Nimrod, zou hij eerder koning kunnen zijn geweest in de tijd dat alle mensen één taal spraken.
Er zijn ook verschillende reflecties geweest over tot welke taalfamilie de taal van de Lugal-zagge-s, Sumerië, behoorde. Als hij Nimrod was, dan was het de Hamische taal. Onderzoekers spreken tegenwoordig liever van een Afro-Aziatische taal.###
Onderzoekers zijn ook verbaasd over het feit dat de oorsprong van de Sumeriërs in onduidelijkheid is gehuld. De Bijbel biedt hier echter een heel eenvoudig antwoord op. Je kunt het vinden door in de Bijbel te kijken, wat de afstammingslijn was van Nimrod, een voorouder van de Sumeriërs. Er is ook een interessant toeval dat hiermee verband houdt.
De Ethiopiërs worden algemeen beschouwd als de afstammelingen van Kuus, de zoon van Cham. De Sumeriërs noemden zichzelf 'mee-eters'. Bovendien wordt in de beelden die de archeologie heeft gevonden beschreven dat ze ronde hoofden en dikke lippen hebben.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mursili II-zonsverduistering

Zonsverduistering in het jaar waarin Sin-Eribam aan de macht kwam