van Toetanchamon en Ramses II zonsverduistering

Een zonsverduistering tijdens het bewind van Ramses II Bijna tweehonderd jaar lang hebben egyptologen oude Egyptische teksten opgeschreven en vertaald. Er zijn ook veel minder gewaardeerde hiërogliefen op papyrus geschreven. David G. Smith heeft in zijn korte documentaire 'Total solar eclipses in Ancient Egypt – a new interpretatie of some New Kingdom teksten.”79 een aantal teksten waarvan wordt geschat dat ze verband houden met zonsverduisteringen.

Hij somt verschillende tekstfragmenten op die verband lijken te houden met dezelfde gebeurtenis.

Bankes Steela nr. 6 & TT 1. Deze stèle verwijst naar graf TT1 in Deir el-Medina. De eigenaar van het graf was Sennedjem. Steela was opgedragen aan Iy-nefert, de vrouw van Sennedjem. Egyptoloog Jaroslav Ĉerný vertaalde dit als volgt: "Want jij toont mij duisternis overdag"80 Sennedjem en Iy-neferti leefden Seti I en Ramses II regeren en Sennedjem zelf stierf waarschijnlijk eerder in die periode. De egyptoloog Mahmoud geloofde dat dy-neferti was ouder dan 75 jaar toen ze stierf, wat zou betekenen dat ze waarschijnlijk tot het midden van de regering van Ramses II heeft geleefd. Verschillende van hun zonen werden ook in hetzelfde graf begraven (TT1) en dat is heel goed mogelijk de versiering van het graf werd voortgezet na de dood van Sennedjem door zijn weduwe en mogelijk zijn zonen. Deze stèle en tombe kunnen heel goed verwijzen naar een totale zonsverduistering.

Steela BM 374 & TT 218. Deze stèle betreft het graf van Deir el-Medina TT 218. De steela vertegenwoordigt Amennakhte als knielend voor de godin Meretseger. Deze stèle bevat een zeer vergelijkbare tekst, zoals de Egyptoloog

Battiscombe Gunn vertaalt het: "Want jij toont mij duisternis overdag".81 De hier genoemde Amennakhte kan niet met zekerheid worden geïdentificeerd, maar de egyptoloog B.G. Davies82 identificeert hem als de zoon van Nebenmaat, wiens eigen grafkapel dateert uit de eerste helft van de regering van Ramses II.

Het lijkt erop dat beide ernstige teksten over dezelfde gebeurtenis vertellen. Onderzoekers schatten dus dat er in de eerste helft van de regering van Ramses II een indrukwekkende zonsverduistering zou hebben plaatsgevonden.

In deze eerder gepresenteerde nieuwe chronologie past deze op 25 december 1332 BCE. er vond een zonsverduistering plaats.


De zonsverduistering van Toetanchamon


De bovengenoemde informatiebron suggereert ook dat er een zonsverduistering plaatsvond in de tijd van farao Toetanchamon.

Steela JE 37463 / TT40 in het Caïro-museum. Deze stèle behoorde toe aan Hoei, onderkoning van Nubië. Hij diende onder farao Toetanchamon en kan dus redelijk nauwkeurig worden gedateerd tijdens zijn regering. Assyrioloog Alain Rowe vertaalt de tekst op de stèle: ‘Ik zie de duisternis van de dag die je hebt gemaakt.’83 Hoei had in Karnak of Nubië kunnen zijn geweest, waarschijnlijk in de provinciehoofdstad Aniba, en zou op beide plaatsen kunnen zijn geweest tijdens de verduistering.

In deze nieuwe chronologie lijkt het erop dat deze zonsverduistering niet plaatsvond tijdens het bewind van Toetanchamon. Toetanchamon stierf vrij jong; zijn dienaren die langer leefden, zagen mogelijk 15 augustus 1352 voor Christus. van de zonsverduistering die plaatsvond.


Referenties


79 egiptomania.com/EEF/Blindness.pdf

80 Jaroslav Ĉerný: ”Egyptian Stelae in the Bankes Collection”, Oxford, 1958

81 Battiscombe Gunn: ”The Religion of the Poor in Ancient Egypt”, 1916

82 B.G. Davies: ”Who’s who at Deir el-Medina, Egyptologische Uitgaven. Leiden”, 1999

83 Alain Rowe: ”Newly identified Monuments in the Egyptian Museum Showing the Deification of the Dead together with Brief Details of Similar Objects elsewhere”, ASAE 40, 1940


Reacties

Populaire posts van deze blog

Mursili II-zonsverduistering

Wie was Nimrod?

Zonsverduistering in het jaar waarin Sin-Eribam aan de macht kwam