Zonsverduistering van Cyrus

Toen Cyrus de Grote echter koning van Anshan werd, was hij, volgens de veronderstelling van onderzoekers, nog geen volledig onafhankelijke heerser. Geleerden gaan ervan uit dat Cyrus gedwongen werd de Median suprematie te erkennen, ook al diende zijn oom Astyages als Median koning. Ze gaan ervan uit dat hij in opstand kwam en een oorlog begon tegen de suprematie van de Meden. De Griekse historicus Xenophon zegt echter dat Astyages stierf voordat Cyrus koning werd.

Xenophon vertelt over de geboorte van het rijk van de Meden en Perzen. Hierna schrijft hij een detail - weliswaar gebaseerd op de traditie - toen Cyrus de Grote de stad Larissa, oftewel Nimrud, belegerde.

Kyros verklaarde dat hij het op geen enkele manier kon overnemen. Tijdens die strijd gebeurde er echter iets verrassends.

De wolk bedekte de zon en liet deze volledig verdwijnen en de mensen van de stad waren bang en dus werd de stad overgenomen.

George Airy was de eerste die dacht dat dit verhaal verband moest houden met een totale zonsverduistering,5-1 die zo'n paniek door de stad verspreidde

onder verdedigers. Hij concludeerde dat deze eclips plaatsvond op 19 mei 557 vGT.

Deze aanval van Cyrus op Nimrud vond waarschijnlijk vroeg in zijn regering plaats, voordat hij zijn koningschap had geconsolideerd met een succesvolle strijd tegen Croesus, koning van Lydië. De timing van deze slag om Cyrus op dit punt veroorzaakt een verandering in de Perzische geschiedenis en heeft ook invloed op de betrouwbaarheid van de kroniek van Nabunid.

Op basis hiervan kan dus worden geconcludeerd dat Nabunid waarschijnlijk niet de koning was die zijn naam veranderde en nog eens 18 jaar regeerde. In plaats daarvan was de koning in kwestie blijkbaar Amel-Marduk.


Regering van Cyrus


De hierboven genoemde zonsverduistering kan argumenten aandragen voor de noodzakelijke veranderingen in de geschiedenis van zowel Perzië als de Media op dat moment.

Zoals eerder vermeld, is het onwaarschijnlijk dat de uitspraken over de Perzen in de kroniek van Nabunid deel uitmaken van het originele document dat is opgesteld tijdens het bewind van de Babylonische koning Nabunid. Het bevat echter interessante informatie die iets vertelt over de geschiedenis van Perzië.

Laten we hier een inscriptie citeren die betrekking heeft op het negende jaar van Nabunaids regering.


"In de maand Nisan verzamelde Cyrus, de koning van Perzië, zijn leger en stak de Tigris over onder Arbela. rijden

in de maand dat hij het land binnen marcheerde... Hij doodde die koning, nam zijn bezittingen in beslag en plaatste zijn eigen garnizoen (daar) "5-2


Er zijn enkele zeer interessante parallellen met de zonsverduistering van 19 mei. De betreffende zonsverduistering zou verschijnen

vond plaats aan het einde van de maand Nisannu, omdat de Babylonische kalender het voorgaande jaar waarschijnlijk 13 maanden telde.

Er wordt vermeld dat Cyrus in die maand Nisannu de Tigris is overgestoken, dat wil zeggen naar de westkant is verhuisd. De stad Nimrud in kwestie, waartegen hij zou aanvallen, lag ten oosten van de Tigris. De in de tekst genoemde Arbela ligt ongeveer op hetzelfde punt op de Tigris als Nimrud. De vermelding 'onder Arbela' kan verwijzen naar ongeveer de plaats waar de rivier de Zab samenkomt met de Tigris.

Aangezien die zonsverduistering aan het einde van de maand Nisannu plaatsvond, lijkt het erop dat Cyrus de Tigris pas in de vroege dagen van de maand Ajaru overstak. Tijdens die maand van Ajaru voerde hij de belangrijkste aanval uit op de Assyriërs. Het is waarschijnlijk deze aanval die wordt beschreven in Xenophons boek Cyropedia, aan het einde van boek III en aan het begin van boek IV,5-3, omdat Xenophon zegt dat de koning van Assyrië in die strijd omkwam. Het laat ook zien dat dit de eerste campagne van Cyrus lijkt te zijn nadat hij koning werd.

In deze verhandeling wordt het waarschijnlijk geacht dat de beschreven situatie voor het 9e jaar van de regering van Nabunid 10 jaar eerder plaatsvond, in 557 v.Chr. Dit sluit ook aan bij de eerdere vermelding dat de regering van de Medische koning Astyages blijkbaar in 560 v.Chr. eindigde. Er kan ook een andere overeenkomst met het hierboven genoemde geschrift van Xenophon worden waargenomen. Uit zijn verslag krijgen we de indruk dat Astyages een paar jaar vóór de bovengenoemde campagne van Cyrus stierf. 5-4

Er is ook nog een andere optie voor deze zonsverduistering. Het is de ringvormige zonsverduistering van 14 januari 559 v.Chr. Dit is mogelijk minder waarschijnlijk omdat dit verband houdt met een koude winter. Ook de eerder verschenen traditie, dat Cyrus in de maand Ajaru tegen de Assyriërs zou hebben gevochten, ondersteunt meer het jaar 557 v.Chr.


Invasie van Anatolië


De hierboven genoemde aanval van Cyrus op Assyrië was slechts een tussenfase. Volgens Xenophon was die aanval, waarbij ook het Medische leger betrokken was, gericht op Anatolië. Lydia had met veel van haar bondgenoten een aanval op Media en Perzië gepland.

De Mediane en Perzische legers rukten tegen hen op voordat ze een aanval konden lanceren.

De koning van Media vroeg Cyrus van Perzië om zich bij deze campagne aan te sluiten. 5-5 Zoals eerder vermeld begon deze campagne in 557 v.Chr. De betrekkingen tussen Media en Babylonië waren toen waarschijnlijk nog goed.

Het zou vreemd zijn als Media de koning van Babylon niet ook had gevraagd om zich bij deze campagne aan te sluiten. Het is inderdaad een heel vreemd toeval dat de archeologische vondsten ons vertellen dat de Babylonische koning Neriglissar in 557 v.Chr. een militaire aanval uitvoerde. precies naar de Anatolische regio.5-6

Het lijkt erop dat Babylonië's aandeel in deze strijd al snel volledig werd genegeerd door de Meden. Dit komt omdat Media in 539 voor Christus, slechts 18 jaar later, betrokken was bij de verovering van Babylonië. Het kan interessant zijn om dat precies te observeren

de regio die Neriglissar aanviel, Cilicië, wordt afzonderlijk vermeld in de Median-overlevering. Er wordt gezegd dat het geen deel uitmaakte van de alliantie die door Lydia was samengesteld en die op het punt stond Media aan te vallen. 5-4 Dit zou louter propaganda van de Meden kunnen zijn, die de aandacht wilden afleiden van het feit dat Babylon Media zou hebben gesteund. zijn campagne destijds.


Referenties:


5-1 Airy, George Biddell, “On the Eclipse of Agathocles, the Eclipse at Larissa, and the Eclipse of Thales. With an Appendix on the Eclipse at Stiklastad”, MEMOIRS OF THE ROYAL ASTRONOMICAL SOCIETY, 26 (1858), p. 131-152

5-2 livius.org/sources/content/mesopotamian-chronicles-content/ abc-7-nabonidus-chronicle/

5-3 Ksenofon: Cyropædia; Or, The Institution Of Cyrus, Printed by J. Swan, Angel Street, Newgate Street, Lontoo, 1803; p. 147-150

5-4 Ksenofon: Cyropædia; Or, The Institution Of Cyrus, Printed by J. Swan, Angel Street, Newgate Street, Lontoo, 1803; p. 61,62

5-5 Ksenofon: Cyropædia; Or, The Institution Of Cyrus, Printed by J. Swan, Angel Street, Newgate Street, Lontoo, 1803; p. 61,62,83-90

5-6 livius.org/sources/content/mesopotamian-chronicles-content/abc-6-neriglissar-chronicle/

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mursili II-zonsverduistering

Wie was Nimrod?

Zonsverduistering in het jaar waarin Sin-Eribam aan de macht kwam